torsdag 12 juli 2012

Ett inlägg om att gå på toa


Sommaren har i alla fall varit bra. Jag bor precis vid bron där man går över till Reimersholme, vilket har inneburit sim och bad varje dag. Så länge jag blockerar tankarna på att det finns fiskar kan jag ligga i vattnet i minst en timme. Blir ärligt talat lycklig och upprymd av att bada. Kanske är det så freaks känner när de joggar eller tränar på gym?

På midsommar tog jag och Peter bussen upp till Norrland för att tillsammans med tio andra hänga i en sommarstuga och konstant äta jättemycket mat.

Tyvärr hade stugan en jättekonstig toalett. Jag får tårar i ögonen när jag skriver om den, för i efterhand har jag förstått att de är ganska vanliga och att jag eventuellt kommer att stöta på en liknande någon gång igen. Den bestod i alla fall av två olika hål, och så skulle man själv reglera (genom att flytta på sig fram och tillbaka och hoppas på det bästa) att kiss hamnade i ett hål, och bajs i ett annat.

Jag som redan har problem med att använda vilken toalett som helst när det finns andra människor i närheten, fick lite panik av åsynen.

När en av de andra deltagarna dessutom kom fram till stugan trots förmodad magsjuka var jag nära att ta bussen hem igen. Men i stället lyssnade jag uppmärksamt på instruktionerna om hur man fyllde en tekanna med vatten för att spola i bakhålet på toaletten.

På midsommarnatten skulle några av oss nattbada och jag gick in på toa innan. Då hade någon använt fel hål, och misstaget gick absolut inte att spola bort eftersom hålet där fram var ungefär lika stort som en urinrörsmynning. Trots att jag börjat dricka vin vid femtiden den dagen mådde jag ganska dåligt av den synen.

Några minuter senare hörde jag att någon annan gjort samma upptäckt som jag. Beredd på en stund av samförstånd sa jag då: ”Jag såg det också! Visst var det vidrig?” Hon svarade: ”Den som upptäcker det måste ju ta bort det.”

Eftersom hon var den som sist gjorde upptäckten tog jag på mig mina skor och gick bort mot vattnet. THE END

… Tills på lördagen då jag kände att man kan faktiskt inte vänta ända tills söndag eftermiddag med att gå på toa igen. På eftermiddagen var alla förutom Peter och jag utomhus. Jag smög ned till toaletten och yogaandades för att slappna av tillräckligt. Men liksom: det tar ett tag. Mental spärr och stress och sådant. Och så kom den där personen som städat toaletten natten innan och knackade på – tre gånger. Då ger man liksom upp.

Pelle hade pekat mot ett grått utedass som man kunde se från entrén. Med ursäkten ”Jag behöver lite ensamtid. Nej, du får inte följa med” promenerade jag bort mot det. Ganska långt. Men det var skönt, för det hade varit stressande om de hade sett mig kliva in i dasset och sedan tagit tid på hur snabbt eller långsamt det gick.

Dasset låg vid ett stort hus och hade en dörr som bara gick att stänga halvt. Varje gång jag gick in i det följde en geting med så att jag fick kuta ut igen. Jag har en bild från när jag står utanför och blek i ansiktet undrar vad jag ska ta mig till. Jag kunde inte komma tillbaka utan att ha slutfört det jag tog en ensampromenad för att göra.  

Efter några promenadvarv runt huset satte jag igång ”När mitt blod pumpar i dig” i öronen. Och sedan bara gjorde jag det.

När jag kom tillbaka stugan sa Albin, så lägligt att det nästan inte kan ha varit en slump, att han skulle gå på dasset. Och så gick han till ett förråd som stod i trädgården, två meter från entrén.

Det var också grått, men jag hade alltså varit på någon annan stackars familjs uthus. Dessutom med halvöppen dörr.  

Vilket vidrigt inlägg, förlåt. Med det ville jag egentligen bara säga en sak: att jag tycker det är jobbigt med semester och åka bort för då måste man använda okända toaletter. THE END

9 kommentarer:

anna sa...

Älskar att du är tillbaka igen!

SARA sa...

Jag känner PRECIS SAMMA!! Har insett att det här är mitt största semesterproblem. Vill ju va härlig och åka Sverige/världen runt, men asså, mitt behov av fräsch-het och välbekanthet håller på att göra mig till en crazy person. Funderade faktiskt allvarligt på någon typ av terapi (fobi för obekanta toaletter, helt vanligt), men bara tanken på vad jag då måste utstå... nä det går inte. Och det värsta är att min fobi liksom blommat ut och blivit värre! Det liksom sätter sig i skallen. Jag måste blunda om jag ser en toalett på bild eller tv och blir otroligt illa till mods när tanken nuddar vid okända badrum. Och så vidare och så vidare.

Herre gud, jag är ju redan en crazy person! Hur blev det såhär?

SARA sa...

P.S. Vanliga dass tycker jag är helt okej. Typ bästa sorten av okänd toalett. Helt orimligt, men sant.

myror sa...

anna: älskar att du är tillbaka och kommenterar!

s: skrattade så sjukt mycket, hjärtligt samt tacksamt åt din kommentar. BEHÖVDE höra den. att vi är två.

du fick mig också att tänka efter. till exempel inse att jag *kisar* när jag tittar mot en toalettstol pga vill inte se. är det normalt? när jag städar en toalettstol blundar jag och håller andan.

men mitt allra största problem är verkligen att använda en toalett när det finns människor i närheten. den mentala spärren har jag nu fått bekräftat att jag inte kan släppa. buhu. hur är du med sådant? typ kan du använda din egen toalett om du har besök?

ställde in vår planerade bilsemester nyss för att jag inte pallade att gå runt och må dåligt pga inte kan gå på toa så tätt inpå. i augusti åker vi igen. orolig redan!!!!!!!!

SARA sa...

Kisar? Själv har jag tvingat in en ljusslinga i badrummet för att alltid kunna ha dämpad belysning och slippa se allt (du vet, toa och så vidare). Skyndar mig alltid ut trots att mitt badrum är fräscht. Skulle aldrig sminka mig eller fixa mig där inne. Duschar helst med öppen dörr, i mörker, för att inte bli äcklad samt ha en snabb väg ut. Alltså? Jag hör ju att jag är sjuk nu.

Hos mig måste man ALLTID fälla ner locket, det är lag på det. Och mina pojkvänner har alltid fått fullt städansvar i badrummet eftersom jag tydligen är lite äckelmagad. (Tack gud att man inte är singel längre!) GUd. Så skönt att få skriva ut allt det här, men samtidigt så himla INTE-NORMALT. :(

På fyllan är allt bättre! Har ju gått på alla klubbars toaletter och det är helt okej. Men nyktra hemmabesök? Usch.

BUHU.

Jag kan gå på toaletten om andra är i närheten, i alla fall för att sköta kissandet.

Från början var jag bara rädd för ofräscha toaletter och våta badrumsgolv, men nu som sagt, har det utvecklats till att gälla hela badrummen.

Kan vi starta en terapigrupp för detta?

SARA sa...

Och vet du, nu ska jag iväg på en 10 dagars tur till fjällen! Först stuga, sen hotell. SOM JAG FASAR! Två nya badrum att vänja mig vid. Hej KBT!

Myror och mjölk sa...

s: omg! jag tänker så mycket på dig nu! alltså jag vet ju precis. hur man skjuter upp toabesöket i alldeles för många timmar. sedan lider man där inne för att det är så jävla vidrigt. och så till slut är man rätt lättad över att det är gjort. och några minuter senare börjar man återigen fasa för nästa besök. wtf. vi borde kunna starta någon gruppterapisession, så att terapeuten ser att det faktiskt finns flera.

det där med våta badrumsgolv, ja. vill inte gå in ens på min egen toa efter att någon har duschat där. det är fuktigt, blött och ser smutsigt ut. vattnet som samlas runt toalettstolen... :'(

(jag tror att mitt skrivande här trissar upp mitt obehag?)

Katakunda sa...

Är likadan. Det är därför jag inte åker till folks sommarstugor.

/Znai

Myror och mjölk sa...

znai, baby! du har en blogg! jag ska in och läsa!!!